
پکیج تصفیه فاضلاب با فرآیند (MBBR ( Moving Bed Biological Reactor: تصفیه فاضلاب با فرآیندراکتو بیو فیلم با بستر متحرکMBBR یکی از فرآینده های تصفیه بیولوژیکی تصفیه فاضلاب به روش هوازی است . این فرآیند بسیار مشابه فرآیند هوادهی گسترده است با این تفاوت که در مخزن هوادهی پکینگ مدیا ریخته میشود و میکرو ارگانیسم ها سریع تر میتوانند بر روی پکینگ مدیا رشد و نمو کنند و بنابراین می توان حجم مخزن هوادهی را نسبت به فرآیند هوادهی گسترده کوچکتر طراحی و اجراء کرد . در این فرآیند میکروارگانیسم ها از مواد آلی موجود در فاضلاب جهت رشد خود بهره می برند.در پکیج MBBR با توجه به افزایش سطح مخزن هوادهی و کوچکتر شدن حجم مخزن هوادهی نسبت به فرآیند هوادهی گسترده باعث کاهش هزینه های ساخت و تولید میشود.

قسمتهای پکیج تصفیه فاضلاب به فرآیند MBBRشرکت زرین آب ژرف
1-ایستگاه پمپاژ: شامل مخزن پلی اتیلن و یا فلزی است به همراه پمپ مستغرق
2-بخش آشغاگیر (Basket Screen ) : شامل آشغالگیردهانه ریزدستی
3- بخش هوادهي (Aeration Tank) : شامل هواددهی سطحی، عمقی
4- پکینگ مدیا : برای رشد و تکثیر میکرو ارگانیسم ها
5- بلوئر : جهت رساندن اکسیژن مورد نیاز و اختلاط
6-مخزن ته نشيني (Settling tank ): شامل ته نشینی های استاتیک ( با سطح شیب دار )
7-بخش پمپاژ لجن برگشتی : شامل الکتروپمپ های مستغرق (Submersible-Pump) یا پمپ های مارپیچ (Screw pump )
8- مخزن تماس كلر(Chlorine contact tank ): شامل مخزن پلی اتیلن و شاسی فلزی از پروفیل 40 *40 ، میکسر که داری شفت و پروانه از جنس استنلس استیل و دوزینگ پمپ با فشار و ظرفیت مناسب
9- هاضم لجن (Sludge digaster ): شامل مخازن هاضم لجن هوازی و یا بی هوازی
10- مخزن ذخیره پساب تصفیه شده
11- تابلو برق

شرح فرآیند تصفیه فاضلاب به روش MBBR:در ابتدا فاضلاب بهداشتی بصورت ثقلی وارد ايستگاه پمپاژ خواهد شد و سپس توسط پمپ مستغرق به بخش هوادهي (AERATION TANK ) پمپاژ می شود و همچنین فاضلاب رستوران نیز به صورت ثقلی به بخش چربی گیر می ریزد و پس از عبور از بافل های داخل چربی گیر ، پساب بدون چربی به بخش هوادهی منتقل میشود ودر مخزن هوادهی باکتریهای هوازی (Aerobic bacteria) به پکینگ مدیا های موجود در مخزن هوادهی میچسبد و تشکیل Bio-Film میدهد و همراه با فاضلاب درون مخزن هوادهی حرکت میکند و شروع به تجزیه مواد آلی موجود در فاضلاب میکند ،عمل هوادهي و رساندن اکسیژن به باکتریهای هوازی بوسیله بلوئر انجام ميشود. پس از اينكه فاضلاب به ميزان ماند طراحي شده در مخزن هوادهي در معرض هوا قرار گرفت ، از اين مخزن خارج شده و وارد مخزن ته نشيني (Settling tank ) مي گردد . در اين واحد لجن موجود در فاضلاب بصورت ثقلي ته نشين شده وآب نسبتا زلال ، از طريق سرريزهاي( v-notch ) قرار گرفته در بالاي مخزن خارج مي گردد .درپايان ميزان اضافي لجن كه در سيستم ته نشيني باقي مانده ، وارد مخزن هاضم لجن(Sludge digaster ) ميگردد.آب خروجي از مخزن ته نشيني (Settling tank ) كه نسبتا زلال مي باشد ، وارد مخزن تماس كلر (Chlorine contact tank ) شده كه در اين مرحله كلري كه قبلا با آب آميخته شده است ، از طريق پمپ تزريق ( Dosing pump ) وارد سيستم شده وباعث گند زدايي آب ميگردد.در نتيجه آب خروجي از دستگاه بصورت نسبتا شفاف وزلال ، بدون بو والودگي ميكروبي از سيستم خارج ميگردد كه مي توان آنرا در مصارف گوناگون از جمله آبياري ، كشاورزي ، و... مورد استفاده قرار داد .
مزایای روش تصفیه فاضلاب به روش MBBR :
1- کاهش BOD تا 95 درصد
2- شفافیت پساب تصفیه شده
3- نداشتن بو در حین بهره برداری
4- سهولت در بهره برداری و نصب دستگاه
5- پایین بودن هزینه بهره برداری
6- کوچک شدن ابعاد پکیج تصفیه فاضلاب
7- تولید لجن مازاد بسیار کم